Forskellen på Black Friday og Cyber Monday

0
805

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Der er nok mange, der kender lidt til historien om Black Friday, ellers kommer den her i den helt korte version. Black Friday stammer oprindeligt fra USA, og falder altid dagen efter Thanksgiving, der altid er den fjerde torsdag i november. Så præcis hvornår den falder, er naturligvis lidt forkelligt. Det er dagen hvor butikkerne oprindeligt solgte ud af deres varer og gjorde plads til julehandlen og er samtidig oprindeligt den dag, hvor julehandlen “officielt” skydes i gang i USA.

I takt med at Black Friday er blevet større og større og er blevet et globalt fænomen, har det dog også ændret sig. Oprindelsen af begrebet er lidt forskelligt, som du kan læse her på Saxos Black Friday sektion, så er det måske en hentydning til Philadelphia beskrev gaderne som sorte af mennesker, eller fordi regnskaberne gik fra røde til sorte.

Hvad er Cyber Monday så?

Black Friday der kan dateres helt tilbage til 60’erne, længe inden der var noget der hed e-handel. Oprindeligt og i lang tid frem, var det primært det fysiske butikker, der havde disse vanvttige kø-tilbud, som folk gerne ville vente timevis på at komme i nærheden af.

I takt med at e-handlen er vokset sig større og større, er Black Friday også blevet en helt naturlig del af dette. Sidste år blev der omsat for omkring 2 millirder kroner på denne ene dag på de danske webshops.

Oprindeligt blev Cyber Monday starte af online butikkerne som et modsvar til black friday. Hvor Black Friday er mere end 50 år gammelt så Cyber Monday første gang dagens lys som begreb tilbage i 2005. I USA er det kæmpe stort, men det uden tvivl er Black Friday der løber med det meste af opmærksomheden herhjemme.

Så selvom forskellen mellem de to en gang var tydelig, hvor Black Friday var fysiske butikker og Cyber Monday var online, så er forskellen mindre i dag. Mere eller mindre alle webshops er i hvert fald med med på bølgen af sort fredag.